Livsmedel med högst innehåll av Selen

Här nedan hittar du en topplista över de 100 livsmedel som har högst innehåll av näringsämnet Selen per 100 gram. I de fall vi har tillgång till data rörande RDI för näringsämnet visas även % av RDI längst till höger i tabellen. Om du vill läsa mer om något av livsmedlen är det bara att klicka på livsmedlets namn, så kommer du till en dedikerad undersida med djupgående information om livsmedlet i fråga.

LivsmedelMängd Selen per 100 gram% av RDI
Paranötter225,00 µg409,1 %
Gris njure rå190,00 µg345,5 %
Makrill konserv130,00 µg236,4 %
Nöt njure rå124,00 µg225,5 %
Kalv njure rå118,00 µg214,5 %
Hummer rå104,00 µg189,1 %
Hummer kokt104,00 µg189,1 %
Hummer konserv el kokt100,00 µg181,8 %
Hummer kokt el. konserv.100,00 µg181,8 %
Sikrom Nordamerikansk98,20 µg178,5 %
Löjrom saltad90,00 µg163,6 %
Tonfisk i olja konserv. avrunnen86,60 µg157,5 %
Sesamfrö u. skal84,48 µg153,6 %
Tonfisk i vatten konserv. avrunnen77,00 µg140 %
Gris lever tillagad75,00 µg136,4 %
Hälleflundra kokt73,28 µg133,2 %
Hälleflundra kokt m. salt72,62 µg132 %
Makrill stekt m. salt71,93 µg130,8 %
Abborre kokt m. salt71,91 µg130,7 %
Ostron70,00 µg127,3 %
Makrill kokt69,07 µg125,6 %
Makrill kokt m. salt68,63 µg124,8 %
Blåmussla kokt m. vin avrunnen68,10 µg123,8 %
Blåmusslor kokta m lag avrunna68,10 µg123,8 %
Makrill stekt67,48 µg122,7 %
Mussla konserv. u. lag67,00 µg121,8 %
Ål varmrökt flatrökt66,67 µg121,2 %
Ål flat- o varmrökt66,67 µg121,2 %
Lamm njure rå66,00 µg120 %
Ål inkokt hemlagad63,00 µg114,5 %
Kyckling lever tillagad60,00 µg109,1 %
Kyckling lever ugnsstekt60,00 µg109,1 %
Hälleflundra vild rå60,00 µg109,1 %
Makrill rå60,00 µg109,1 %
Ål ugnsstekt hemlagad60,00 µg109,1 %
Musslor konserv u lag60,00 µg109,1 %
Kyckling lever stekt59,64 µg108,4 %
Ål rund- o varmrökt59,56 µg108,3 %
Ål varmrökt rundrökt59,56 µg108,3 %
Äggula konventionellt58,60 µg106,5 %
Äggula rå58,60 µg106,5 %
Äggula ekologisk58,60 µg106,5 %
Äggula rå eko.58,60 µg106,5 %
Hälleflundra panerad stekt58,57 µg106,5 %
Makrill panerad stekt57,97 µg105,4 %
Ål rå57,00 µg103,6 %
Abborre kokt56,09 µg102 %
Musslor konserv m lag56,00 µg101,8 %
Mussla konserv. m. lag56,00 µg101,8 %
Nöt kalvlever tillagad54,00 µg98,2 %
Nöt kalv lever tillagad54,00 µg98,2 %
Solrosfrön torkade53,00 µg96,4 %
Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv51,55 µg93,7 %
Måltidsersättning pulver chokladsmak51,55 µg93,7 %
Gris lever rå50,00 µg90,9 %
Snigel vinbergssnäcka50,00 µg90,9 %
Sniglar vinbergssnäckor50,00 µg90,9 %
Ostron konserv. m. lag50,00 µg90,9 %
Ren lever rå50,00 µg90,9 %
Kräfta konserv el kokt50,00 µg90,9 %
Kräfta konserv.50,00 µg90,9 %
Krabba konserv.50,00 µg90,9 %
Krabba kokt50,00 µg90,9 %
Krabba blå rå50,00 µg90,9 %
Krabba Blå krabba kokt50,00 µg90,9 %
Havskräftor50,00 µg90,9 %
Havskräfta kokt50,00 µg90,9 %
Bläckfisk rå50,00 µg90,9 %
Sesamfrö m. skal49,13 µg89,3 %
Kolja kokt m. salt49,07 µg89,2 %
Njursauté49,05 µg89,2 %
Abborre filé panerad stekt47,86 µg87 %
Rödspätta filé kokt m. salt46,71 µg84,9 %
Kyckling lever rå46,00 µg83,6 %
Torsk filé kokt m. salt45,41 µg82,6 %
Abborre rå44,10 µg80,2 %
Tonfisk stekt m. salt43,46 µg79 %
Hoki42,60 µg77,5 %
Hoki rå42,60 µg77,5 %
Piggvar kokt m. salt41,37 µg75,2 %
Vitling kokt m. salt41,20 µg74,9 %
Sik kokt m. salt40,15 µg73 %
Tonfisk stekt40,09 µg72,9 %
Ren kött torkat40,00 µg72,7 %
Rödspätta filé stekt m. salt39,44 µg71,7 %
Gås stekt m. skinn39,16 µg71,2 %
Gås stekt39,16 µg71,2 %
Mjukost smältost fett ca 22% typ Den skrattande kon39,00 µg70,9 %
Mjukost smältost fett ca 22%39,00 µg70,9 %
Lättkaviar Kalles38,36 µg69,7 %
Påläggskaviar lätt38,36 µg69,7 %
Kaviar typ Kalles38,36 µg69,7 %
Sik urtagen varmrökt38,26 µg69,6 %
Torsk stekt37,83 µg68,8 %
Gröna linser torkade kokta m. salt36,80 µg66,9 %
Rödspättafilé kokt36,69 µg66,7 %
Tonfisk rå36,50 µg66,4 %
Lax kokt35,14 µg63,9 %
Rödspätta filé stekt35,03 µg63,7 %
Torsk filé kokt35,03 µg63,7 %

Källhänvisning gällande nutrienter och näringsvärden
Alla information om makronutrienter och näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2022-05-24, enligt licens Creative Commons Erkännande 4.0. Information rörande RDI (Dagligt referensintag) kommer från Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.