Rättika är ett livsmedel som innehåller totalt 18 kalorier per 100 gram, och tillhör huvudgruppen rotfrukter. Här nedan hittar du totala kalori och näringsinnehållet av de viktigaste makronutrienterna för rättika. Främst med fokus på hur mycket kalorier, protein, kolhydrater och fett det finns i förhållande till andra typer av nutrienter i rättika, längre ned på sidan presenterar vi även innehållet av övriga näringsämnen såsom vitaminer och mineraler i rättika.
Makronutrient | Mängd | Fördelning |
---|---|---|
Kalorier | 18 kcal | |
Protein | 1,00 g | 27,8 % |
Kolhydrater | 2,50 g | 69,4 % |
• Varav fiber | 1,60 g | |
• Varav sockerarter | 2,2 g | |
Fett | 0,10 g | 2,8 % |
• Varav mättat | 0,02 g | |
• Varav enkelomättat | 0,01 g | |
• Varav fleromättat | 0,05 g |
Här nedan presenteras en överblick över de viktigaste makronutrienterna per 100 gram rättika tillsammans med förhållandet mellan dem, till exempel hur många kalorier i rättika som individuellt kommer från protein, kolhydrater eller fett.
Nutrient | Antal gram | Procent av total (gram) | Antal kcal | Procent av total (kcal) |
---|---|---|---|---|
Kolhydrater | 2,50 g | 69,4 % | 10 kcal | 55,6 % |
Protein | 1,00 g | 27,8 % | 4 kcal | 22,2 % |
Fett | 0,10 g | 2,8 % | 0,7 kcal | 3,9 % |
Här nedan hittar du en tabell som visar mängden av övriga makronutrienter samt andra intressanta näringsämnen per 100 gram rättika.
Näringsämne/nutrient | Mängd |
---|---|
Kalorier | 18 kcal |
Energi (kcal) | 18 kcal |
Protein | 1,00 g |
Kolhydrater | 2,50 g |
Fett | 0,10 g |
Summa mättade fettsyror | 0,02 g |
Summa enkelomättade fettsyror | 0,01 g |
Summa fleromättade fettsyror | 0,05 g |
Fibrer | 1,60 g |
Socker totalt | 2,2 g |
Vatten | 94,00 g |
Fullkorn totalt | 0 g |
Kolesterol | 0 mg |
Alkohol | 0 g |
Salt | 0,02 g |
Aska | 0,80 g |
Avfall (skal etc.) | 10,0 % |
Här nedan hittar du en tabell som visar näringsinnehållet av vitaminer per 100 gram rättika.
Vitamin | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Vitamin A | 1,7 µg | 0,2 % |
Vitamin A (Retinol) | 0 µg | |
Betakaroten (provitamin A) | 20 µg | |
Vitamin B1 (Tiamin) | 0,050 mg | 4,5 % |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0,040 mg | 2,9 % |
Vitamin B3 (Niacin) | 0,40 mg | 2,5 % |
Vitamin B6 (Pyridoxin) | 0,110 mg | 7,9 % |
Vitamin B9 (Folat) | 24,0 µg | 12 % |
Vitamin B12 (Kobalamin) | 0 µg | |
Vitamin C | 20,0 mg | 25 % |
Vitamin D | 0 µg | |
Vitamin E | 0 mg |
Här nedan hittar du en tabell som visar näringsinnehållet av mineraler per 100 gram rättika.
Mineral | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Fosfor | 29,0 mg | 4,1 % |
Kalcium | 50,0 mg | 6,3 % |
Kalium | 350,0 mg | 17,5 % |
Magnesium | 9,0 mg | 2,4 % |
Natrium | 9,0 mg | |
Selen | 0,10 µg | 0,2 % |
Järn | 0,600 mg | 4,3 % |
Zink | 0,200 mg | 2 % |
Här nedan hittar du en tabell som visar näringsinnehållet av fettsyror per 100 gram rättika.
Fettsyra | Mängd |
---|---|
Fettsyra 4:0-10:0 | 0 g |
Fettsyra 12:0 | 0 g |
Fettsyra 14:0 | 0 g |
Fettsyra 16:0 | 0,02 g |
Fettsyra 16:1 | 0 g |
Fettsyra 18:0 | 0 g |
Fettsyra 18:1 | 0,01 g |
Fettsyra 18:2 | 0,01 g |
Fettsyra 18:3 | 0,04 g |
Fettsyra 20:0 | 0 g |
Fettsyra 20:4 | 0 g |
EPA (Fettsyra 20:5) | 0 g |
DPA (Fettsyra 22:5) | 0 g |
DHA (Fettsyra 22:6) | 0 g |
Källhänvisning gällande nutrienter och näringsvärden i Rättika
Alla information om makronutrienter och näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2022-05-29, enligt licens Creative Commons Erkännande 4.0. Information rörande RDI (Dagligt referensintag) kommer från Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.